Моисанит

 1. Потекло
 2. Мистериозната природа на минералот
 3. Моисанит против. Дијамант
 4. Во рацете на златар
 5. Автентикација
 6. Малку магија

Изненадувачки е што овој скапоцен камен сè уште не добил пристојна слава во широки кругови, и покрај фактот дека неговото откритие се случило пред околу еден век и накитџиите веќе му го дале своето должности, ставајќи во еден ред со дијамант .

Потекло

Судбината на Моисанит е романтична: таа е фрагмент од „паднатиот starвезда“, скршен на земјата на подрумот во памтивек Судбината на Моисанит е романтична: таа е фрагмент од „паднатиот starвезда“, скршен на земјата на подрумот во памтивек. Многу илјадници години подоцна, на крајот на 19 век, францускиот хемичар Анри Моисан, проучувајќи ги остатоците од овој метеорит, пронајде примероци од претходно непознат минерал.

Строго кажано, каменот од моцијанит не може да се нарече исклучиво вонземска материја, иако долго време ова беше токму она што се сметаше. Сепак, подоцна најмалите размачкини на оваа супстанца се пронајдени во дијаманти. Сепак, не било пронајдено ништо поголемо од микроскопските честички; главните резерви на моисанит пристигнале на нашата планета заедно со метеоритите. Значи, природниот моасанит е неверојатна реткост. Но, во надворешниот простор, оваа супстанца е доста честа појава, главно, ја има во составот на правливи карбонски формации.

Мистериозната природа на минералот

Научниците мораа да потрошат многу напор за да ја разберат природата на овој камен и да добијат можност да создадат вештачки моасанит Научниците мораа да потрошат многу напор за да ја разберат природата на овој камен и да добијат можност да создадат вештачки моасанит. Што е тоа, дали е тоа еден вид дијамант? Такво прашање го поставија нејзините први истражувачи. Всушност, овие два камења се практично разликуваат по изглед и имаат слични кристални решетки. Но, како што се испостави подоцна, нема врска меѓу нив: за разлика од дијамантот, космичкиот гостин нема јаглеродна база, туку е силикон карбид.

Првиот синтетички аналог, т.н. карборундум, беше произведен од Едвард Ахсон, кој не само што ја разви технологијата, туку дизајнираше и специјална печка за претворање на силиконската база во сјаен кристал. Првиот синтетички аналог, т

По ова достигнување, накитувачите биле загрижени, бидејќи не е визуелно невозможно да се разликува оригинален дијамант од Моисанит. Покрај тоа, каменот ги поминува стандардните термички тестови, како да е вистински дијамант. Поточно, за да се направи разлика помеѓу овие два минерали, требаше да се развијат нови дијагностички методи.

Моисанит против. Дијамант

Описот на moissanite како најубав од скапоцени камења, чии карактеристики се супериорни во однос на оние на дијамант, не е без причина.

 • Голема огноотпорна моќ, поради што карборунд буквално ги засенчува дијамантите со својата брилијантност - тој блеска четвртина пати посветла.
 • Неговата дисперзија е двојно поголема, што значи поинтензивна „игра на светлина“. Визуелно, ова се манифестира во форма на мулти-обоени рефлексии, iridescent нијанси во длабочините на кристалот. Поради високото ниво на распрснување, овие рефлексии на Моисанит се посветли од оние на неговиот благороден ривал, а нивниот тон е потемен и подлабок.
 • Синтетичкиот моасанит има беспрекорна „чистота“ се должи на фактот дека се произведува во лабораторија, а не миниран по природа, како дијамант, со што се елиминира влегувањето на странски честички. Квалитетот на неговата сјајност и играта на светлина на лицата зависи од степенот на чистота на каменот.
 • При сечење дијамант, тие можат намерно да толерираат грешки во геометриската симетрија со цел да се зачува поголем обем на камен. Додека вештачки одгледуваниот маисанит не треба вакви трикови и неговиот изглед е секогаш совршен.
 • Површината на moissanite има можност да ги одврати мастите. Ако го допрете дијамантот со прстите, на него ќе има траги, поради што нејзиниот сјај ќе згасне. Вселенскиот кристал во слична ситуација ќе продолжи да блесне како ништо да не се случило.

Во рацете на златар

Овие скапоцени парчиња метеорити се премногу мали за да се користат за создавање накит Овие скапоцени парчиња метеорити се премногу мали за да се користат за создавање накит. Покрај тоа, вкупниот волумен на материјал пронајден на Земјата е исклучително мал. Затоа, само синтетички аналог се користи во целиот накит. Во моментов, единствената компанија во светот која произведува карборундум е Чарлс и Колвард.

Да се ​​направи доволно голема копија без недостатоци не е лесно. Синтезата на Моисанит е високо-технолошки, скап процес, така што цената за камен е исто така висока. Сепак, цената на Моисанит е значително помала од онаа на дијамант со споредлива големина.

Вештачките моасанити се обоени Вештачките моасанити се обоени. Палетата што ја нуди производителот ги повторува оние бои што се наоѓаат во ретки дијаманти. Yellowолтиот и црниот моасанит ќе чинат најмалку, а најскапите се безбојните примероци. Повисоката цена за нив се должи на макотрпноста на процесот на белење на каменот, кој првично добива заситена зелена нијанса за време на производството. Но, токму таквите кристали, транспарентни и чисти, се најмногу на побарувачката затоа што може да се заменат со дијаманти. Моисанитот, за разлика од другите имитации, нема да може да биде изложен со голо око, освен ако специјалист не означи невообичаено светло треперење на камен. Сепак, доволно е да се засади карборундум подлабоко во раб за да се намали острината на неговата брилијантност.

Во повеќето случаи, кога кристалот за обработка на накит се добива тркалезна форма Во повеќето случаи, кога кристалот за обработка на накит се добива тркалезна форма. Се верува дека таквиот крој најуспешно го открива потенцијалот на каменот. Moissanite е совршен да го капа капа прстенот, заменувајќи го класичниот тркалезен дијамант.

Покрај заслепувањето во буквална смисла на зборот убавина, кристалот привлекува познавачи со својата издржливост - нејзиниот индекс е уште поголем од оној на дијамантот. Во исто време, тврдоста на Моисанит е нешто пониска. Неверојатните камења од моцијанит се покажаа полесно да се сечат, но помалку склони кон носење. Ова е уште една причина за употреба на карборундум за прстените - каменот што ги украсува рацете е повеќе изложен на ризик од оштетување. Moissanite нема да страда дури и во пожар - ќе му даде шанса на дијамантот и во отпорност на високи температури. Минералот е во состојба да издржи температури од околу 1500 степени целзиусови. Декорацијата со него ќе трае долго.

Автентикација

За да не купите моасанит по цена на дијамант, вреди да се побара проценка од надворешен гемолог кој веќе се занимавал со овој минерал. Дури и познавач на камења без специјална опрема ќе биде тешко да се изложи на измамата. За да не купите моасанит по цена на дијамант, вреди да се побара проценка од надворешен гемолог кој веќе се занимавал со овој минерал

Кога купувате, обрнете внимание:

 • Ако во внатрешноста на кристалот се забележително раздвоени лица. Оваа илузија е својствена за некои од мојсанитите и никогаш во дијамантите. Но, отсуството на таков оптички ефект не гарантира автентичност.
 • Ако линиите за полирање на рабовите се насочени во иста насока, и не одете во различни насоки, како што треба да биде дијамант.
 • Ако при палпирање на минералот со голи раце, на нејзината површина нема нејасни траги, криејќи ја својата сјајност.
 • Ако е можно да се измери електричната спроводливост на камен, ова ќе овозможи да се одреди неговиот изглед со доволна точност. Брилијантен - диелектрик, моасанит - спроводник. Но, во некои случаи, тестот може да пропадне, бидејќи не сите примероци спроведуваат електрична енергија на исто ниво. Покрај тоа, црниот дијамант е исто така спроводник поради неговата висока концентрација на графит.
 • Можете да ја пресметате густината на каменот. Ако е 3,18-3,22, тогаш примерокот се однесува на моцијанити, ако 3,51 на дијаманти. За ова треба да ја знаете точната тежина и големината на каменот.
 • Иако термичката стабилност на Моисанит е многу висока, од загревањето станува зелена. Вреди да се обидете да го задржите наводниот дијамант во запалката.
 • Ако имате алатка со дијамантски врв, можете да се обидете да го изгребете каменот - моисанит е инфериорен во однос на дијамантот во цврстина.

Понекогаш за прашање на Моисанит  вереник  , но многу е полесно да се разликуваат Понекогаш за прашање на Моисанит вереник , но многу е полесно да се разликуваат. Треба да се земат предвид аспектите на кристалот во лупа. Во благороден минерал, тие треба да бидат остри, јасни, во кубна цирконија нивната линија ќе биде помека, заоблена. Најмалите пукнатини и гребаници на површината јасно укажуваат на свршеникот што бил во употреба. Рабовите на таков камен најверојатно ќе изгледаат „смачкани“, бидејќи цврстината е на ниско ниво.

Малку магија

Таков уникатен, необичен и „одржлив“ камен не може да остане незабележан во областа на езотеризмот. Фактот дека моисанит е вештачки минерал, според мистиците, не одвраќа од неговата сила, затоа што ја репродуцира точно структурата на неговиот космички оригинал и се состои од природни супстанции.

Каменот работи во две насоки: Каменот работи во две насоки:

 • ја подобрува емоционалната стабилност на неговиот сопственик - дава чувство на сигурност, помага да се справи со вознемиреноста, поддржува јачина на умот и самодоверба, што му овозможува на човекот да го искористи својот потенцијал во целост,
 • ги реализира когнитивните функции - помага да се концентрираме на целта, има позитивен ефект врз меморијата и размислувањето, помага во воспоставување јасност и уредност во умот.

Можете да го носите, без оглед на знакот на зодијакот, особено корисен за претставниците на елементите на Оган и Воздух.

Што е тоа, дали е тоа еден вид дијамант?

Новости

Цена гидроизоляции крыши
Во-1-х, этот комплекс действий защищает сооружение от разрушительного воздействия осадков. Без гидроизоляции в строении возникают протечки (а гидроизолирующее покрытие держит воду даже при резких перепадах

Гидроизоляция пола в ванной
Процесс выполнения гидроизоляции Гидроизоляционный раствор следует наносить в 2 этапа: первый слой раствора следует нанести на пол, а через 4-6 часов второй . Как правило, выполняется она специальными

Гидроизоляционная пленка для кровли
Основные разновидности пленочных гидроизоляционных материалов Для защиты крыши от негативного воздействия влаги, могут применяться следующие виды материалов: Именно мембраны считаются оптимальным выбором

Гидроизоляция пола перед стяжкой
В повседневной жизни рано или поздно все сталкиваются с «несанкционированным» проникновением воды из или в помещения проживания. Мы топим, нас топят, или в своем доме на первом этаже появляются непредусмотренные

Гидроизоляционная пленка: Что это, какие бывают пленки, инструкция по монтажу, цены за рулон
Гидроизоляционная пленка – это материал, который используется для защиты здания от влаги, конденсата и атмосферных осадков. Позволяет существенно продлить эксплуатацию не только здания, но и его основных

Организация кровельного пирога - пароизоляция, утепление, гидроизоляция кровли
Принципиально увидеть, что, беря во внимание подобные тенденции, строй компании сразу строят новые дома с мансардой жилого плана, но и обладатели уже построенных особняков также хотят переоборудовать

Обмазочная гидроизоляция для бетона: виды, требование и применение
Задачей строительства является не просто построить здание, но и защитить поверхности от проникновения воды. Фундамент, подвал, полы, крыша всегда соприкасаются с водой. Защиты требуют не только места,

Пароизоляция и гидроизоляция: отличие и назначение
Каждому человеку хочется, чтобы условия проживания в доме были одинаково комфортны как в летний зной, так и в зимнюю стужу. Но что нужно, чтобы создать в доме благоприятную атмосферу? Конечно же, в условиях

Мастика гидроизоляционная: история появления, многообразие видов
Нет необходимости говорить, что гидроизоляция продлевает срок эксплуатации конструктивных элементов зданий и сооружений. Видов защиты от проникновения влаги большое количество. Нас же в этой статье

Гидроизоляция стен от фундамента: материалы, правила
Так как фундамент является основой всего дома, то особое внимание необходимо уделить его гидроизоляции. Она будет надежно защищать строение от попадания внутрь как грунтовых вод, так и поверхностных вод