олень

  1. Різновиди оленів, класифікація і спаровування Тваринний світ нашої планети світ - дивний. Природа...
  2. олень опис
  3. Олені - парнокопитні?
  4. Зовнішній вигляд оленя, його різновиди та будова
  5. структура тіла
  6. зуби
  7. Рогу
  8. Розумові здібності
  9. Де живуть олені?
  10. Чим харчуються олені?
  11. види оленів
  12. Благородний олень
  13. Дикий Північний олень
  14. водяний олень
  15. плямистий олень
  16. Сибірський олень
  17. Індійський олень
  18. сохатий олень
  19. мускусний олень
  20. білохвіст олень
  21. Чубатий олень
  22. Розмноження і спаровування оленів
  23. дитинчата оленів
  24. Чим відрізняється олень від лося?
  25. Головні відмінності від козулі
  26. Вороги оленів в природі
  27. Олені в заповідниках
  28. Пристосування до нових кліматичних умов
  29. Цікаві факти про оленів

Різновиди оленів, класифікація і спаровування

Тваринний світ нашої планети світ - дивний. Природа створила безліч істот, що відрізняються між собою не тільки зовнішніми чинниками, а й звичками, особливостями будови організму. Фауна насичена не лише хижаками, а й благородними тваринами, які вважаються м'ясоїдними. Серед таких істот і олені.

Олень і людина

Ці звірі по праву вважаються благородними тваринами, так як, вони завжди могли контактувати з людиною. З давніх часів цих тварин запрягали на зиму, для того щоб возити сани, таким чином вони служили, і до сих пір служать людям. У Росії деякі народи присвячують своє життя одному заняттю - оленеводству. Вирощують оленів не тільки для виробництва м'яса, а й з метою підтримки популяції. Вирощування цієї тварини людиною, допомагає природі підтримувати його чисельність в різних частинах світу.

Олені - один з улюблених видів тварин у древніх слов'ян. Саме тому ці тварини часто зустрічаються в казках, повістях і міфах. Вони також асоціюються з добротою, затишком і, звичайно, святом. Особливо з Новим Роком. Ці звірі, а ні будь-хто інший знаходяться в упряжці саней у Діда Мороза, але чому?

Ці звірі, а ні будь-хто інший знаходяться в упряжці саней у Діда Мороза, але чому

Вся справа в тому, що олені саме ті тварини, яких вдалося приручити нашим предкам ще в далекі часи. Вони служили і як засіб пересування, а також їжі. Спеціально для них будували спеціальні упряжки, де перевозили відмінність предмети побуту, урожай, улов, звірів з полювання і т.д. Бували випадки, коли їх вживали в їжу, найчастіше так поступали мисливці, а не ті, хто тримав звіра в своєму господарстві. Любов до цих тварин теж переважала. Господарі зігрівали, годували і навіть розводили оленят в будинках, що вважалося ознакою шляхетності і достатку родини.

олень опис

Цей звір належить до сімейства оленевих (від латинського Cervidae). Відноситься тварина до класу ссавців і типу хордових. Назва олень отримав від наших предків - Давніх Слов'ян. Як говориться в древніх рукописах, люди знайшли якесь струнке і рогату тварину, якому було присвоєно назву «олень». Дійшовши до сучасного часу «олень» перетворився в «оленя». Через деяких змін в манері розмови, введення нових слів і часу були змінені багато слів, якими користуються люди і зараз. Назви тварин - хороший приклад цього факту.

Олені - парнокопитні?

Ці тварини належать до парнокопитним, до сімейства оленевих. Важливо, що будь-які тварини, що відносяться до сімейства оленевих, є парнокопитним ссавцем.

Зовнішність, їжа і обмежувальні функції організму залежать конкретно від різновиду оленя. Так як багато хто з них мають відмінні риси, які не схожі з іншими видами.

Зовнішній вигляд оленя, його різновиди та будова

У світі налічує 51 вид цих благородних тварин. Класифікація оленів відбувається з урахуванням виду окремого звіра. Їх розміри можуть кардинально відрізнятися, так як одні бувають занадто малі, а інші переважають в габаритах. Так, по висоті і вазі лідером є Північний олень. Його зростання може досягати півтора метра, довжина - двісті метрів і вага - до 200 кілограм. Серед невеликих видів цієї тварини найменшим став чубатий. Його зріст не перевищує одного метра, а в вагу не більше 50 кілограм.

структура тіла

Структурна будова оленів однаково для всіх видів. Цим тваринам властиві тонкі кінцівки. Мускулатура у них досить розвинена, тому вони мають можливість прискореного і швидкого бігу. Цікаво, що ці тварини знаходяться в п'ятірці найбільш швидких тварин на планеті. Також їх структурі тіла властиво наявність перетинок на пальцях, які служать сполучними тканинами, внаслідок чого тварина може розставляти пальці.

зуби

Що стосується зубів, то вони є свідченням вікової категорії, в якій знаходиться окремий звір. Визначення віку оленя, можна провести шляхом дослідження порожнини рота. В основному це стосується зовнішнього вигляду. Вік визначається за такими ознаками: наявність викривлень, особливо іклів тварини, витончення емалі. Часто цим користуються в заповідниках при вилові тварин з самостійного існування. Зуби дуже міцні і зламати їх буде дуже складно навіть самому оленя.

Рогу

Роги оленя - його прикраса. В основному вони присутні у всіх видів, крім безрогого оленя. Такий аксесуар властивий виключно самцям. Однак трапляються й винятки - самка північного оленя. Самка цього виду має рогами невеликого розміру. Структура може бути кісткова і розгалужена за формою. Розгалужені роги також мають назву - панти.

Відкидання пантів відбувається у самців, які проживають в помірних широтах щорічно. Варто відзначити, що нові роги виростають досить швидко. Спочатку активно формуються хрящі, які поступово обростають кістковою тканиною. Їх зростання пов'язане з якістю харчування тваринного. Чим краще і щільніше харчується тварина, тим активніше і швидше виростають нові. Панти оленя скидаються з урахуванням їх місцезнаходження і власне, кліматичних умов. Так, самці, що живуть в тропічній зоні, можуть роками не скидати свої роги. А в екваторіальному поясі, тварини зовсім ніколи не займаються цим. Панти оленя, служать захистом в процесі боротьби за самку або в битві з іншим тваринам за власне життя. Також олень з рогами має можливість розчистити собі шлях в складно прохідних умовах.

Розумові здібності

Вони розумні і кмітливі тварини, які вчать своїх дитинчат безпеки і самостійності з самого народження. Часто саме вони і стають мішенню для хижаків. Саме тому практично у всіх різновидів цієї тварини, є добре розвинена інтуїція, а також відчуття близькості хижака. Природа нагородила оленів тонкими і сильними кінцівками. Завдяки їм, вони можуть швидко бігати і перестрибувати всі перешкоди, що зустрічаються на їхньому шляху. Варто зазначити, що цей звір визнаний одним з найшвидших тварин на землі.

Де живуть олені?

Сімейство оленевих поширене практично по всіх континентах. Вони дуже швидко пристосовуються до нових умов життя і тому можуть жити в різних климатах, на різних континентах, куди їх завозить чоловік. Найбільш активна популяція тварин в таких станах як:

  • Росія;
  • Північна Америка;
  • Африканський континент;
  • Австралія;
  • Південна Америка;
  • Країни Азії;
  • Країни Європи.

Звичайно, в кожному регіоні мешкає певні види, адаптованих до кліматичних умов. Багато з них, особливо в Австралії та Америці, живуть в заповідниках або зоопарках. Такі умови життя для тваринного найбільш сприятливі і збільшують термін їх життя. Так як в неволі звір живе 25-30 років, а в умовах дикої природи не більше 15 років.

Олені - тварини, які можуть жити як в гірських долинах, так і лісових масивах. Олені в лісі почуваються досить комфортно, особливо в період спарювання або сильної спеки. Більшість оленів обживаються біля водойм, тому як вологі місця для них - зона підвищеного комфорту. Тварини ведуть кочовий спосіб життя, що є ще однією причиною їх проживання в лісі в літній період. У зимову пору року, олені воліють зупинятися в непрохідних хащах. Такий вибір обумовлений, тим, що завдяки великій кількості дерев, потрапляє менше снігу. У цих умовах оленям легше знайти собі їжу.

Чим харчуються олені?

Олені - НЕ м'ясоїдні звірі. В основному вони поїдають рослинність, в залежності від потреб в певну пору року. Так, в весняний, і початку літнього періоду, ці тварини віддають перевагу: злакові та бобові рослини.

Бажана їжа для них в літній сезон:

  • гриби;
  • ягоди;
  • каштани;
  • горіхи;
  • Насіння різних рослин.

У період теплого сезону, вони також вживають в їжу:

  • Нирки квітів;
  • Листя і пагони рослин;
  • Листя клена, горобини, осики і калини;
  • Фрукти або насіння груш і яблук.

У зимові місяці, тварини змушені харчуватися:

  • Корою дерев;
  • Гілками дерев;
  • лишайниками;
  • хвоєю;
  • Жолудями.

У багатьох випадках спостерігаються, що тварини гризуть власні скинуті панти. Такий процес обумовлений браком білка в організмі тварини. Завдяки структурі роги зберігають багато білка в своєму складі. Тому олені гризуть власні панти з метою заповнити нестачу білка в організмі. Також в цей період, тварини відчувають потребу в мінеральних речовинах. Щоб заповнити запаси, звірі:

  • п'ють воду з мінеральних джерел;
  • їдять сиру землю. Поїдання грунту дозволяє заповнити організму речовини, в яких він потребує;

види оленів

Включають в себе 51 різновид, а також 3 підродини і 19 пологів. Варто зазначити, що до представників сімейства оленевих, так само відносяться:

  • лань;
  • пуди;
  • косуля;
  • лось;
  • мазама;
  • Мунтажка;
  • аксиса;
  • барасинга;
  • Замбров.

Благородний олень

Благородний олень (від латинського Cervus elaphus). Даний вид один з найбільш поширених в світі. Він включає в себе 15 підвидів, які відрізняються забарвленням і структурою рогів. Варто зазначити, що цей звір іменується і як червоний олень. Така назва обумовлена ​​його забарвленням в певну пору року. Проживання цього виду відноситься до західноєвропейської території та скандинавським країнам.

Особливо популяція благородних оленів спостерігається в таких країнах:

  • Китайська Народна Республіка;
  • Алжир;
  • Австралія;
  • Сполучені Штати Америки;
  • Марокканська республіка;
  • Нова Зеландія.

Характерною рисою благородного оленя, що об'єднує всі підвиди, є біла пляма, що розташовуються виключно під хвостом. Відзначається, що в літній сезон, у даного виду відсутній плямистість в забарвленні. Відмінні риси тварин цього виду, полягають в його будові. Найбільш струнким серед всіх видів є саме благородний. Він володіє пропорційним статурою і витягнутою шиєю. Його голова має злегка витягнуту форму. Звір володіє широким і трохи вигнутим чолом. Колір його очей зазвичай жовто - коричневого забарвлення з слізними борознами блакитного кольору, які розташовуються поблизу самих очниць. Така структура очей дозволяє не пошкодити очі в період змін в кліматичних умовах, а також у разі виникнення будь - якого роду захворювань, в тому числі і алергічної реакції. Роги оленя мають відмінності в залежності від підвиду тварини. У європейського вигляду відмінна риса - значна кількість гілок на рогах, які утворюють якусь крону в кінцевій частині кожного рогу. Розміри благородного оленя, також залежать від його підвиду. Такі тварини, можуть досягати 2,5 метрів у довжину і 1,6 метрів в холці. Вагова категорія у підвидів перевищує 300 кілограм.

У зимовий період олені даного виду харчуються рослинністю у вигляді листя, каштанів і корою дерев. У весняно-літні періоди тварини віддають перевагу фрукти, насіння, злаки і траву. Чи не відмовляться звірі цього виду і від бобових культур. Найважливішим фактором проживання є наявність водойми поблизу їхнього розташування. Благодатні олені існують і пересуваються виключно стадом, де може налічувати від 10 до 30 особин.

Дикий Північний олень

Дикий Північний олень (від латинського Rangifer tarandus). Даний вид відрізняється лише зовнішнім виглядом. На відміну від інших особин з сімейства оленевих Дикий Північний олень, має подовжену форму голови. Статура, також не схоже на інших особин. У нього приосадкувате статура. Основною відмінною рисою є верхня губа, яка покрита волосяним покривом. Особливість цього виду в тому, що біля північного оленя є роги, як у самця, так і у самки. Проте наголошується, що у самки панти набагато менше в розмірі. Розмір дорослої тварини до 2,1 метра в довжину. Вагова категорія: до 190 кілограм. Самка Північного оленя має розмір до 1,9 метрів в довжину, а вагова категорія самки оленя до 130 кілограм.

Північні олені харчуються переважно листям, травою, ягодами. Якщо олені відчувають нестачу білка, то вони шукають пташині гнізда. Де поїдають яйця, а іноді і самих пташенят. Спостерігалися випадки, коли тварини цього виду поїдали таких гризунів, як лемінгами, що так само грунтувалося на брак білка в організмі. У зимовий сезон олені, що знаходяться в тундрі знаходять і поїдають мох ягель.

Живуть північні олені на території тундри і тайги. Місцезнаходження цих тварин відноситься до наступних країнах:

  • Острови Північного Льодовитого океану;
  • Євразія;
  • Північна Америка.

Цей вид тварин живе стадом. Кочують тільки при зміні сезону і пошуках їжі.

водяний олень

Водяний олень (від латинського Hydropotes inermis). Даний вид відрізняється від своїх родичів повною відсутністю рогів. Розмір даного виду досягає 100 см у довжину, висота становить 55 см. Вагова категорія цього виду може досягати від 9 до 15 кг. Відмітна риса водяного оленя - ікла незвичайної форми, яка не характерна для жодного іншого підвиду оленевих. Вони шаблевидної і зігнутої форми, виступають з-під верхньої губи. Характерне забарвлення у цієї тварини: буро-коричневий. Харчуються водяні олені переважно листям, чагарниками і травою. Даний вид мешкає в центральній частині Китаю, а також на території Корейського півострова.

У регіони Австралії та Франції, водяні олені були завезені порівняно недавно. Однак тварини швидко адаптувалися до незвичного для їх організму клімату. Даний вид відрізняється ще й те, що окремий звір не водиться разом зі стадом, а існує самостійно. Водяні олені виключно одинаки. Пару вони собі знаходять тільки один раз, коли настає в період гону. У пошуках їжі, тварини можуть долати великі відстані вплав. Така здатність є ще однією відмінною рисою від родичів.

плямистий олень

Плямистий олень (від латинського Cervus nippon). Особи даного виду виростають до 1,8 метрів в довжину, при цьому найменший олень в довжину досягає трохи менше 1,6 метрів. Величина в холці: від 95 см до 112 см. Забарвлення оленя залежить від пори року. Так, в літній сезон звір має яскравий червоно-рудий колір, а в зимовий час колір шкіри тьмяніє і стає блякло рудим. Харчування оленів плямистого вигляду зводиться до тимчасового періоду. Влітку вони вживають в їжу:

  • ягоди;
  • фрукти;
  • траву;
  • листя;
  • Молоді пагони вільхи;
  • Молоді пагони дуба;
  • гриби;
  • Горіхи.

Зима - найбільш суворий період життя для цих тварин. Щоб добути їжу для прожитку, олені довго шукають під снігом листя і будь-яку рослинність, яка може послужити в якості їжі. Зазвичай, голодної зими червоний олень вживає:

  • Засохлу листя;
  • Кору дерев;
  • жолуді;
  • Водорості.

Водорості тварини вживають в разі, якщо знаходяться поблизу водойм. Морські рослини допомагають організму оленячий вирівняти мінеральний баланс, який знаходиться в дефіциті в суворий, зимовий період.

Маленький олень мешкає виключно стадом. Одне стадо, як правило, налічує від 10 до 20 особин. Живуть олені плямистого вигляду, на території Росії, переважно в регіонах:

  • Кавказу;
  • Далекого сходу.

Плямисті олені воліють гірські, ровністие і підгірні території, для проживання.

Сибірський олень

Велика частина популяції цього виду, мешкає в лісах Сибіру. Так само їх можна зустріти в Кореї і Північному Китаї. Цей звір є один з найбільших видів оленів з тих, що виявлені на планеті. Розміри такого оленя можуть досягати від 200 сантиметрів до 225 сантиметрів в довжину. Висота тварини становить від 140 сантиметрів до 160 сантиметрів. Вагова категорія: від 170 кілограм до 250 кілограм. Самки сибірського оленя трохи менше в розмірах, ніж самці. Розмір тіла в довжину складає від 180 сантиметрів до 216 сантиметрів. Висота становить від 115 сантиметрів до 120 сантиметрів. Вагова категорія: від 140 кілограм до 180 кілограм. Рогу у самця досягають 87 сантиметрів в довжину і з розмахом до 85 сантиметрів в діаметрі.

Забарвлення шкури, як і інших видів, залежить від пори року. У літній сезон шкура має яскраво рудий окрас. Відмінною рисою даного виду є чорна смуга, розташована уздовж спини тварини. У зимовий час забарвлення трохи тьмяніє. Червоний олень може змінити колір в світло - сірий колір. На шиї виростає шерсть, що утворює гриву з буро - сірим відтінком.

Харчування сибірського оленя не відрізняється від інших видів. Вони також вживають в їжу рослинність у вигляді листя, чагарників, трави, жолудів, грибів і фруктів. Він є кочівником. Його проживання безпосередньо залежить від пори року. Так, в літній період тварина прагне перебратися в гори, де кочує до самої зими, коли звір знову спускається на землю і шукає територію тайги з темнохвойних лісом, щоб вдало перечекати холодні місяці.

Індійський олень

Цей вид вважається найбільшим в сімействі оленевих. Середовищем її проживання вважається Індостан. Середня висота тварини досягає 140 см, а його маса може досягати 320 кг. Так само, цей вид відрізняються розміром своїх рогів. Часом вони досягають 129 см в довжину.

Характерне забарвлення для індійського оленя - світло сіро-коричнева гамма. Як правило, тварина живе біля водойм. Харчується, як і інші види сімейства, рослинністю, пошуком якої займається самостійно.

Цей вид переважно веде нічний спосіб життя. У денний час олені індійського виду ховаються в непрохідних хащах і лісах, де абсолютно безшумно пересуваються, не дивлячись на свої габаритні розміри.

Проживання тваринного доводиться не тільки на Індостан, а й на такі країни як:

  • Південна частина Китаю;
  • Іран;
  • Південно-Східна Азія;
  • Нова Зеландія;
  • Чилі;
  • Австралія;
  • Туреччина;
  • Сполучені Штати Америки;
  • Азербайджан.

сохатий олень

Вид являє собою високого оленя з короткою і товстою шиєю і розширеними кінцівками. Сохатий - володар великих ніздрів, роздутою верхньої губи і короткого хвоста. Відзначається, що у них широкі копита. Проживання цих тварин доводиться на лісовий масив всього півночі. Сохатий вид поширений в деяких країнах:

  • У Росії (особливо на території Сибіру);
  • У Скандинавських країнах;
  • У Північній Америці;

Розміри тварини, як правило, досягають 2,1 метрів в довжину. Вагова категорія: від 300 до 400 кілограмів.

Харчується тварина, як і інші види: листям, гілками, жолудями і так далі. Обґрунтовується переважно в тундрі або лісовому масиві.

мускусний олень

Цей вид є тварина невеликого розміру, що мешкає в Росії на Далекому Сході і Південного Сибіру, ​​а також на території острова Сахалін. Поширення виду схильне до гірської тайзі. Мускусний олень досить острожен завдяки своєму гострому почуттю самозбереження, він відчуває наближення потенційно небезпечного істоти і швидко ховається в тайзі.

Даний вид має бурий або темно-коричневий колір шерсті з наявністю білих плям. Таке забарвлення служить прекрасним маскувальним прикриттям від хижаків. Відмінна риса даного виду - це його шерсть, вона довга і густа, чого не можна сказати про його родичів.

Відмінна риса даного виду - це його шерсть, вона довга і густа, чого не можна сказати про його родичів

Розмір мускусного оленя становить не більше 105 см в довжину, висота 65-70 см. Відзначається, що завдяки своїй будові, тварина робить досить довгі стрибки. Це вміння часто рятує його життя.

Ще однією відмінністю від сімейства є наявність іклів. Вони у мускусного оленя досить довгі і нагадують ікла кабана. Використання цих зубів припадає на період гону. У цей період олені стають найбільш агресивними і часто б'ються за самку між собою. У більшості випадків така боротьба призводить до загибелі одного з супротивників.

  • Європейський північний олень. Даний вид оленів живе переважно на території Росії в Мурманській області. Тварина, яка досягла дітородного віку, має вагу від 150 кг. Найчастіше мешкає європейський північний олень в лісі. Харчування у європейського північного оленя не має відмінностей від своїх родичів. Важливо відзначити, що на сьогоднішній день цей вид широко поширений в:
  • Північній Європі;
  • Сполучених Штатах Америки;
  • Території Азії.

Ця тварина веде кочовий спосіб життя. Кочує виключно стадом, в якому може начитував до 30 особин. Відзначається, що в період гону навколо самця збирається кілька самок, які згодом подарують потомство свого обранця. У зимовий період, як правило, самки і самці поділяються. Одні йдуть в гірську місцевість, а інші - на місце отелення.

білохвіст олень

Белохвостий олень. Цей вид найбільш широко поширений в Сполучених Штатах Америки, він відрізняється дивовижним забарвленням шерсті хвоста. Верх хвоста має коричневий колір, а низ білий. Звідси і з'явилося супутнє назва виду. Мінімальна маса, що досягається звіром - 150 кг.

Зазвичай даний вид оленів вживає в їжу зелені і молоді чагарники, гілки, молоді пагони і соковиті квіти. Часто білохвості олені знаходять і насичуються злаковими зернами і всілякими насінням. В осінній період харчуються виключно фруктами і ягодами, також не відмовляться від горіхів. У період суворої і сніжної зими їм доводиться харчуватися корою дерев і засохлою листям.

У період суворої і сніжної зими їм доводиться харчуватися корою дерев і засохлою листям

Живуть вони переважно в лісовому масиві або на гірських схилах. Даний вид не веде стадний і кочівники спосіб життя. Білохвості олені - одинаки. Стадо може утворитися тільки в період гону, коли їм потрібно спаровуватися для продовження роду.

Чубатий олень

Відмінною рисою цього виду є наявність чорного чубка на голові тварини. Довжина даного чубчика становить 17 см в довжину. Дорослі олені можуть досягати від 110 до 116 см. Маса чубатого оленя становить від 40 до 50 кг. Рогу у цього виду не великі і не відрізняються гіллястістю. Їх можна не помітити під чубчиком. Харчуються дані тварини не тільки чагарниками, гілками, ягодами і фруктами зі злаками. Для них характерно поїдання падали, яка служить головним джерелом необхідного білка. Чубаті олені досить обережні і люблять усамітнення. Тварина чує появу хижака, і олень відразу ховається в лісі. Живуть звірі в лісовому масиві на території Азіатського регіону. За природою, цей вид оленів одинаки. Збираються в невелике стадо, тільки в період гону.

Розмноження і спаровування оленів

Період спарювання оленів доводиться на ранню осінь і закінчується з першими заморозками. Саме в цей проміжок часу, самки готові до розмноження.

Перед зачаттям починається процес «знайомства» з самками. Самці показують себе шляхом биття рогами дерев і гучним виттям. Цікаво, що роги грають чималу роль для зачаття. Справа в тому, що саме в них у цього звіра знаходяться гормони, що відповідають за статеве життя. Цим і пояснюється їхня поведінка в період спарювання. Своє головне достоїнство - панти, він скидає тільки після закінчення даного періоду, після чого досить активно виростають нові. За рогам, також можна визначити здоров'я, а також фізичний і статевий стан тварини. Процес стуку рогами об дерева, обумовлений тим, що роги перестають отримувати необхідний приплив крові. Шкірний покрив, що лежить поверх рогів, вже омертвів. Тому при даному процесі мертва шкіра відлітає. Якщо ж на поле позбавлення від мертвої шкіри на голові залишаються рани, то такий стан оленя говорить про його дисфункції в статевій сфері.

Якщо ж на поле позбавлення від мертвої шкіри на голові залишаються рани, то такий стан оленя говорить про його дисфункції в статевій сфері

Самки під час періоду гону, повністю готові до спаровування, як фізично, так і психологічно. Певні ознаки, що виникають у самок, залучають самців виключно для процесу спарювання. До таких ознак можна віднести:

  • Період тічки;
  • Поява сильного запаху в області копит і анального отвору.

Вікова категорія самок і самців, готових до потомству визначається в 2,5 року для обох статей. Відзначається, що самки в старшому віці рідко можуть зачати і народити дитинчат. Якщо ж у них все-таки виходить обзавестися їм, то дитинчата оленів будуть набагато слабкіше, ніж у молодих тварин.

Як правило, у оленів існує багато самок, яких він може запліднити під час гону. Зазвичай у одного самця налічується не менше 10 партнерок за один період запліднення.

дитинчата оленів

Оленята маленькі тварини коричневого забарвлення іноді з дрібними білими або бурими плямками. Ці маленькі дитинчата чимось нагадують дітей людини. Вони так само милі і незграбні. Вимагають багато уваги і турботи з боку матері. Варто зазначити, що у цих тварин є материнський інстинкт. У самця існує лише інстинкт розмноження. Тому «виховання» оленят повністю лягає на плечі самки.

Дитинча оленя, з'явившись на світ, може тільки стояти на лапах. І то цей процес для нього досить складний, тому що після народження малюк досить слабкий і кінцівки у нього піддаються трясці.

І то цей процес для нього досить складний, тому що після народження малюк досить слабкий і кінцівки у нього піддаються трясці

До певного моменту, коли оленята вчаться харчуватися травою, вони смокчуть молоко самки. Саме олень молоко насичене мінеральними жирами, дуже корисними не тільки для імунітету, але і для збільшення у вазі. Тому дитинчата швидко встають на ноги і починають бігати.

Як правило, самка не залишає своє потомство одне, а тримає його біля себе. Така поведінка матері пояснюється її турботою про безпеку своїх дитинчат. У разі нападу хижака самка завжди намагається забрати оленяти і втекти. Вона завжди буде захищати своїх дитинчат, так як материнський інстинкт переважатиме над інстинктом самозбереження. Головним завданням самки буде лише порятунок свого потомства.

Вона вчить своїх дітей тому, де варто шукати їжу і як ховатися від хижих тварин. Підріс дитинча оленя залишає самку самостійно. Зазвичай це відбувається тоді, коли у нього починається процес росту рогів. Це виглядає як невеликі набряклі шишки на голові оленя, які стрімко розростаються. Олень з рогами є абсолютно самостійним тваринам. Так як тільки вони з'являться він зможе самостійно добувати плоди з дерев і відкопувати їжу з-під заметів.

Чим відрізняється олень від лося?

Часто люди плутають абсолютно різних тварин. Ці два звіра відносяться до одного сімейства, але все ж мають цілий ряд відмінностей.

  • Рогу. Вони значно відрізняються у цих тварин. У лосів вони схильні до горизонтального розвитку і мають розгалуження, які значно ширше оленячих рогів.
  • Ноги. У лосів кінцівки розташовані вище, а також вони мають більш тонку форму.
  • Лосі не збиваються у зграї. Вони існують або в повній самоті, або в компанії постійного супутника.

Головні відмінності від козулі

Козулі, що входять в той же сімейство, також відрізняються рядом особливостей від оленів.

  • Рогу козулі можуть бути шорсткими через покриття якимись горбками. Вони не мають ніяких розгалужень як у інших видів сімейства.
  • Деревна кора, чагарники і гілки - табу для козулі. Ці звірі ніколи не стануть харчуватися подібним в звичайному житті.
  • Олені вигодовують дитинчат в стоячому положенні, а козулі роблять це лежачи.

Вороги оленів в природі

У природі для цих тварин утворилося безліч ворогів, так як на кожному континенті на них може полювати відразу кілька хижаків. вовки , Леопарди, гієни , ведмеді , Тигри - всі ці звірі різні, живуть в різних умовах, але полювання на оленів проводять постійно.

Зима також є лиходієм для багатьох видів, так як товстий шар снігу відриває тваринного від їжі, до якої він звик.

Зима також є лиходієм для багатьох видів, так як товстий шар снігу відриває тваринного від їжі, до якої він звик

Якщо олені не зможуть откапалі з-під замету харчування, то автоматично вони стають обідом для тварини, яка знаходиться в пошуках свіжого м'яса.

Людина завдає колосальної шкоди популяції цього звіра, так як полювання на оленя - улюблений метод побалувати себе. Але винищення цих тваринах не віддалило їх від людей. Багато видів самостійно виходять до людини, відвідуючи села і траси.

Олені в заповідниках

Цей звір не примхливий і не вимагає ретельного догляду. Залежно від його виду, він може існувати в певних кліматичних умовах. Однак на сьогоднішній день більша частина тварин адаптується до будь-яких кліматичних поясів. Відзначається, що життя оленів складає в середньому 10-15 років в диких умовах. В умов не волі, таких як заповідна зона і зоопарки, звір може прожити довше, до 20 років. Такі показники обумовлені виключно харчуванням. У період суворої зими, олені, що знаходяться в дикій природі, практично голодують. Це легко пояснити тим, що не кожна тварина зможе вибрати для себе відповідне місце для зимівлі. У деяких лісах шар снігу може бути настільки твердим і товстим, що рогами він не зможе розкопати його. Недоотримає потрібних для життєдіяльності мікроелементів, тварини швидше старіють в фізіологічному плані. Що ж стосується заповідної зони, то тут олені їдять те, що їм потрібно в будь-який час року, тому і життєві показники в рази вище.

Пристосування до нових кліматичних умов

Різновиди оленів дозволяють набагато ширше дивитися на популяцію сімейства в цілому. Поширення того чи іншого виду на певній території говорить про те, що інший вид з сімейства оленевих так само може пристосуватися до даних кліматичних умов. Цей звір може переміщатися з одних умов в інші без особливої ​​шкоди для організму, наприклад, олень в лісі в певний період часу може себе почувати максимально комфортно, але через якийсь час йому може знадобитися змінити місце проживання. Залежно від виду тварина може бути маленького чи великого розміру. Головне у виживанні - вміти використовувати свої роги, щоб знайти собі їжу в суворих кліматичних умовах.

Цікаві факти про оленів

  • На планеті існує близько 51 виду цього звіра. Кожен з них має відмінні риси не тільки в зовнішності, але і в звичках повсякденному житті.
  • Скидання рогів є щорічним процесом в житті кожного самця. (Виняток: вид водяних оленів).
  • Рогу молодих самців покриті шкірою і волосяним покривом, і не можуть бути гладкими ще деякий час.
  • Ці звірі мають найдавнішого предка, який мав розмах пантів до 3,6 м.
  • Не у всіх самок відсутні роги. Північні олені є винятком.
  • У період спарювання самці схильні до стресу та агресії, тому за тваринами в заповідниках в цей час спостерігають гранично уважно.
  • Ці звірі можуть по праву вважатися одними з найбільш пристосовуються тварин. Вони можуть жити навіть в країнах Африки.
  • Вони часто йдуть на контакт з людиною, а також піддаються приручення.
  • Олені полохливі, але при постійному контакті з людиною стають майже ручними.
  • Рогу складаються не з єдиною тканини, а з декількох. Одна з них знаходиться зовні, носить ім'я захисної тканини, а більш тонкі розташовуються усередині. Вони сповнені кров'яними судинами. Саме з них відбувається збагачення поживними речовинами пантів.
  • У період голодування олені можуть харчуватися власними рогами, так як в них є необхідні елементи для підтримки здоров'я тварини.
  • Восени тварина набирає значну масу за рахунок збільшення волосяного покриву, який буде гріти його взимку.
  • Оленята з'являються на світ з плямами по всьому тілу, але з часом вони зникають і доросла особина набуває більш однорідний забарвлення.
  • Серце оленя може битися швидше або повільніше. Це залежить від кількості їжі, яке вживає тварина. Якщо воно голодує, то серце б'ється повільніше, щоб зберегти енергію для пошуку їжі.

У самців є індивідуальні місця, де вони тренують свої голосові зв'язки. Вони знадобляться їм під час шлюбного періоду. Таке місце вважається власністю оленя, він позначає його, захищає своїми слідами і витоптує траву по периметру.

Оцініть статтю:

олень

4.7 (94%) голосів: 10

Сподобалось стаття? Розкажи друзям в соц. Мережа:

Чим харчуються олені?
Ці звірі, а ні будь-хто інший знаходяться в упряжці саней у Діда Мороза, але чому?
Олені - парнокопитні?
Де живуть олені?
Чим харчуються олені?
Чим відрізняється олень від лося?

Новости

Цена гидроизоляции крыши
Во-1-х, этот комплекс действий защищает сооружение от разрушительного воздействия осадков. Без гидроизоляции в строении возникают протечки (а гидроизолирующее покрытие держит воду даже при резких перепадах

Гидроизоляция пола в ванной
Процесс выполнения гидроизоляции Гидроизоляционный раствор следует наносить в 2 этапа: первый слой раствора следует нанести на пол, а через 4-6 часов второй . Как правило, выполняется она специальными

Гидроизоляционная пленка для кровли
Основные разновидности пленочных гидроизоляционных материалов Для защиты крыши от негативного воздействия влаги, могут применяться следующие виды материалов: Именно мембраны считаются оптимальным выбором

Гидроизоляция пола перед стяжкой
В повседневной жизни рано или поздно все сталкиваются с «несанкционированным» проникновением воды из или в помещения проживания. Мы топим, нас топят, или в своем доме на первом этаже появляются непредусмотренные

Гидроизоляционная пленка: Что это, какие бывают пленки, инструкция по монтажу, цены за рулон
Гидроизоляционная пленка – это материал, который используется для защиты здания от влаги, конденсата и атмосферных осадков. Позволяет существенно продлить эксплуатацию не только здания, но и его основных

Организация кровельного пирога - пароизоляция, утепление, гидроизоляция кровли
Принципиально увидеть, что, беря во внимание подобные тенденции, строй компании сразу строят новые дома с мансардой жилого плана, но и обладатели уже построенных особняков также хотят переоборудовать

Обмазочная гидроизоляция для бетона: виды, требование и применение
Задачей строительства является не просто построить здание, но и защитить поверхности от проникновения воды. Фундамент, подвал, полы, крыша всегда соприкасаются с водой. Защиты требуют не только места,

Пароизоляция и гидроизоляция: отличие и назначение
Каждому человеку хочется, чтобы условия проживания в доме были одинаково комфортны как в летний зной, так и в зимнюю стужу. Но что нужно, чтобы создать в доме благоприятную атмосферу? Конечно же, в условиях

Мастика гидроизоляционная: история появления, многообразие видов
Нет необходимости говорить, что гидроизоляция продлевает срок эксплуатации конструктивных элементов зданий и сооружений. Видов защиты от проникновения влаги большое количество. Нас же в этой статье

Гидроизоляция стен от фундамента: материалы, правила
Так как фундамент является основой всего дома, то особое внимание необходимо уделить его гидроизоляции. Она будет надежно защищать строение от попадания внутрь как грунтовых вод, так и поверхностных вод