Како е телевизор кабел жичен во станот

 1. Избор на ТВ-кабел
 2. Алатки и опрема за дистрибуција
 3. Кабелски рутирање
 4. Правила за инсталација на кабел за антена
 5. Кабел ожичување во станот
 6. Како да маскирам телевизиски кабел

Скриени кабелски инсталации за ТВ

Тешко е да се замисли градски стан без телевизор. Во денешниот динамичен ритам на животот, тоа е суштински атрибут на секој дом. Сликата мора да биде со висок квалитет, со опкружувачки звук, со јасна репродукција на боите.

Дури и добри антени и најновата опрема ќе бидат немоќни ако слабоквалитетното ожичување на телевизиски кабел се прави во стан. Во написот ќе бидат наведени правилата за нејзина инсталација.

Избор на ТВ-кабел

Кабелот за антена во стан започнува со избор на квалитетни материјали и опрема.

Главните карактеристики на кабелот се:

 • Должина
 • Дебелина
 • Пропусен опсег.

За пренос на висококвалитетни телевизиски сигнали, се препорачува користење на овие типови на телевизиски кабли:

 • Марк РК 75-4-11 и РК 50-7-11 се одлични за кабелска телевизија.
 • Марки Р0К 75-4,8-318 и РК 75-4,8-312 се добри за употреба за дигитална телевизија.
 • Означи RK 75-2-13 , тој е пофлексибилен со жица со помал дијаметар, се користи за мали кабли од ТВ-приклучоци на телевизорот. Цената на оваа жица е најниска.

Кабел одделение РК 75-2-13

Алатки и опрема за дистрибуција

Интерконекцијата на ТВ-каблите и нивното поврзување со приемниците, се прават со помош на различни уреди, кои се прикажани во табелата:

Именување науредотИменување науредот

Засилувач со адаптер

Таквиот уред се користи за засилување на сигналот кој доаѓа од заедничка телевизиска антена на одредена телевизија.

Засилувачот е поврзан со ТВ-кабел со конектори со навој.

Засилувачот е поврзан со ТВ-кабел со конектори со навој

ТВ кабел сплитер

Телевизискиот сигнал што влегува во "слаба точка", од заедничката антена до меѓупламерниот панел инсталиран на влезот преку кабел сплитер, оди во различни простории на станот на телевизорите.

Нивната главна цел е да го подели влезен сигнал во потребниот број на можни точки на ТВ-поврзување. Во овој случај, може да има многу поени, но пропорционално на нивниот број, квалитетот на сигналот ќе се намали.

Во овој случај, може да има многу поени, но пропорционално на нивниот број, квалитетот на сигналот ќе се намали

ТВ сегмент

Во изгледот, уредот личи на сплитер. Сечилото е дизајнирано да ги сумира телевизиските сигнали од антени со различни фреквенции во еден заеднички телевизиски сигнал, кој се пренесува преку еден кабел до саканиот телевизиски приемник. Во изгледот, уредот личи на сплитер

ТВ излез за F-приклучок кога поврзувате приклучок за антена

Ова е крајниот уред за напојување на телевизиски сигнал до телевизорот. Приклучокот е прицврстен во посебна кутија која се наоѓа во ѕидот, а кабелот за телевизор кој оди со него е прицврстен со прицврстувач. Ова е крајниот уред за напојување на телевизиски сигнал до телевизорот

Приклучок за антена

Овие уреди се користат за финално поврзување на кабелот, опремен со две страни со приклучоци за антена, на телевизор и телевизиски приклучок. Приклучоците се приклучени на кабелот со лемење или со прицврстување на приклучокот на кабелот, создавајќи прилично сигурна, добро заштитена врска на елементите.

Откако ќе се запознаете со сите уреди и ќе го одберете вистинскиот кабел, можете сами да го направите тоа.

Кабелски рутирање

Монтажа ТВ кабел во станот може да се направи на два начина: отворен, и во кабелски канали или во жлебови.

Технологија на поставување на кабел нуди:

 • Веб-страницата, која се наоѓа од штитната жица до разгранување во станот, се поставува во кабелскиот канал.

Совет: Првично, кабелскиот канал мора да ја надмине посакуваната ширина, бидејќи со текот на времето можеби ќе треба да го поврзете интернет кабелот во станот или кабелот за телефон "тестенини". Кога се поврзувате со штитот, треба да направите жица без екран што ја покрива минималната должина, што ќе го подобри квалитетот на сликата.

 • Од филијалата жица е поврзан преку F-конектори. Подобро е да се користат навој опции. Присуството на внатрешна нишка овозможува, доколку е потребно, лесно да ја надомести целата мрежа.
 • Монтирано сплитер. За него, важен услов е изборот на вистинското место. Во овој случај, неопходно е да се обезбеди дека внатрешноста на просторијата не е оштетена поради непристапниот изглед на уредот. Сепак, исто така е невозможно да се скрие уредот така што има слободен пристап.

Монтажа на сплитер

Правила за инсталација на кабел за антена

Совет: За да се избегнат "паразитски пречки" на кабелските линии за телевизискиот сигнал, тие треба да бидат поставени што е можно повеќе од електричните водови во станот и од уредите и линиите до нив, каде што има големи појдовни струи: за фрижидер, микробранова печка, железо, перење автомобили.

 • Телевизискиот кабел е сместен во каналот со "ниско-тековни" линии, како што се алармни линии, телефон, интернет.
 • Сите линии и жици на ТВ-кабелот низ целиот стан треба да се прават со долги, цели парчиња.
 • Потребно е да се избегне пресекот на телевизиските кабли и електричните водови на електричната мрежа, а ако е потребно - да се премине жицата под прав агол.
 • Инсталационите работи треба да се изведуваат со сепаратори и раздвојувачи на телевизиски сигнали само од фабрички направени. Во овој случај, се обезбедува сигурен контакт на жици и заштита на дојдовниот сигнал. Ова не обезбедува никаков пресврт на жици и затоа нема да биде висококвалитетен сигнал за телевизорот.
 • Поставувањето на кабелските линии мора да се изврши со користење на специјален ТВ-кабел марка RK 75 или специјален кабел за дигитална телевизија.
 • Поставувањето и поврзувањето на ТВ-кабелот не треба да се врши со формирање на кабелска јамка, нејзино искривување во калем, со остри кривини. Ова веднаш ќе доведе до влошување на квалитетот на репродукцијата на сигналот.
 • Кога заеднички го поставувате ТВ-кабелот и далноводот, треба да користите ТВ-кабел со дијаметар од средна жица од најмалку 1 мм и по можност со двојно заштитен слој: два слоја фолија, поставена над плетенката и под неа.

Кабел ожичување во станот

Инструкции за кабелот во станот нуди:

 • На горниот кат на зградата е штит од кој работат многу различни жици. Тие се означени како припадници на одреден стан.

Табла

 • Се одредува потребниот кабел и се продолжува до потребниот под.
 • Мала дупка е дупчат во близина на вратата, така што преку него можете да ја истегнете жицата во станот.
 • Во затворен простор, кабелот е монтиран во близина на влезната врата со посебни ѕидни држачи.

Инсталација на кабел во станот

 • Од влезот на вратата се повлекува на телевизорот. Обично за овој кабел е скриен посебен дизајн.

Целосен поглед на поставување на кабел помага да се добие видео каде се разгледуваат сите дејства и се даваат корисни совети.

Како да маскирам телевизиски кабел

По завршувањето на жици во станот на телевизискиот кабел, станува неопходно да се скрие. Ова може да се направи на неколку начини.

На пример:

 • За да се сокријат жиците во пластична кутија, што е прилично долга конструкција - околу два метри, од кои горниот дел се отвора. Поставете ја кутијата на ѕидот со лепак или завртки, како на сликата.

Пластична кабелска канал

 • Поставете ја жицата зад столбната плоча. Во овој случај, каишот е отстранет, и по ставањето на кабелот е повторно прикачен на неговото оригинално место. Можете да ги користите подни основи кои имаат кабелски канали.

Поставување на кабелот во baseboards

 • Кога ќе поправате стан, можете да ги скриете жици со тоа што ќе направите мала пауза во ѕидот за кабел и потоа ги малтерисувате ѕидовите. Ова е најбезбедна опција.

Подготовка на ѕидот за поставување на кабел

Правилно избраните жици за жици во станот, употребата на висококвалитетни апарати и додатоци, професионална инсталација на системот, ќе ви овозможат да добиете сигурен ТВ сигнал од кабелската телевизија.

Новости

Цена гидроизоляции крыши
Во-1-х, этот комплекс действий защищает сооружение от разрушительного воздействия осадков. Без гидроизоляции в строении возникают протечки (а гидроизолирующее покрытие держит воду даже при резких перепадах

Гидроизоляция пола в ванной
Процесс выполнения гидроизоляции Гидроизоляционный раствор следует наносить в 2 этапа: первый слой раствора следует нанести на пол, а через 4-6 часов второй . Как правило, выполняется она специальными

Гидроизоляционная пленка для кровли
Основные разновидности пленочных гидроизоляционных материалов Для защиты крыши от негативного воздействия влаги, могут применяться следующие виды материалов: Именно мембраны считаются оптимальным выбором

Гидроизоляция пола перед стяжкой
В повседневной жизни рано или поздно все сталкиваются с «несанкционированным» проникновением воды из или в помещения проживания. Мы топим, нас топят, или в своем доме на первом этаже появляются непредусмотренные

Гидроизоляционная пленка: Что это, какие бывают пленки, инструкция по монтажу, цены за рулон
Гидроизоляционная пленка – это материал, который используется для защиты здания от влаги, конденсата и атмосферных осадков. Позволяет существенно продлить эксплуатацию не только здания, но и его основных

Организация кровельного пирога - пароизоляция, утепление, гидроизоляция кровли
Принципиально увидеть, что, беря во внимание подобные тенденции, строй компании сразу строят новые дома с мансардой жилого плана, но и обладатели уже построенных особняков также хотят переоборудовать

Обмазочная гидроизоляция для бетона: виды, требование и применение
Задачей строительства является не просто построить здание, но и защитить поверхности от проникновения воды. Фундамент, подвал, полы, крыша всегда соприкасаются с водой. Защиты требуют не только места,

Пароизоляция и гидроизоляция: отличие и назначение
Каждому человеку хочется, чтобы условия проживания в доме были одинаково комфортны как в летний зной, так и в зимнюю стужу. Но что нужно, чтобы создать в доме благоприятную атмосферу? Конечно же, в условиях

Мастика гидроизоляционная: история появления, многообразие видов
Нет необходимости говорить, что гидроизоляция продлевает срок эксплуатации конструктивных элементов зданий и сооружений. Видов защиты от проникновения влаги большое количество. Нас же в этой статье

Гидроизоляция стен от фундамента: материалы, правила
Так как фундамент является основой всего дома, то особое внимание необходимо уделить его гидроизоляции. Она будет надежно защищать строение от попадания внутрь как грунтовых вод, так и поверхностных вод