Siltstone - карактеристики, својства, потекло и примена

 1. Кое е потеклото
 2. Што е карактеристично за нив?
 3. Кои се својствата на овој минерал?
 4. Опсег на примена
 5. Кои се неповолностите на каменот?

Завршувањето на различни згради со спектакуларни природни камења никогаш не излегува од стил Завршувањето на различни згради со спектакуларни природни камења никогаш не излегува од стил. Еден од минералите што се користат за овие цели, полу-карпестиот ситстор, е исклучително интересен. За градителите и архитектите, убавината и практичните својства на овој прекрасен траен камен се познати уште долго време. Доказ за тоа се плочи од тиња, кои ги украсуваат најубавите, светски познати градби на Санкт Петербург. На пример, катедралата Свети Исак.

Рударите за јаглен, кои честопати наидуваат на тиња во рударството на јаглен, го карактеризираат овој необичен минерал како посредна врска помеѓу глинестите и песочните камења. Неговото античко грчко име зборува за „прав камен“ или „скаменето брашно“.

Кое е потеклото

Неговото формирање започнува со тивки седименти мешани со глинеста прашина и фини зрна песок Неговото формирање започнува со тивки седименти мешани со глинеста прашина и фини зрна песок. Под масата на положување на нова тиња, најголемиот дел од материјалот е искривен, претворен во прилично цврст среден материјал - тилстаница. Милиони години се потребни за нејзина акумулација и набивање. Колку е подлабоко, милјето тоне во цревата, толку е поголемо влијание од зголемувањето на температурите и зголемениот притисок. Овој зголемен ефект ја комплетира трансформацијата на зрнестата мешавина во посилна, поотпорна на различни влијанија материјал. Siltstones и siltstones често, но не секогаш, се во непосредна близина на шевовите на јаглен. Честопати, тие се во непосредна близина на другите наоѓалишта на глина кои се појавиле по седиментна патека.

Што е карактеристично за нив?

И покрај сличноста со песочник, тилстите камења се значително погусти, во повеќето тие се насликани посветли и погусти И покрај сличноста со песочник, тилстите камења се значително погусти, во повеќето тие се насликани посветли и погусти. Нивната употреба е малку поразлична од онаа на доволно лабава песочна камења што оди кон изградба на топли wallsидови.

Во градежништвото, во завршните работи, тие се ценети за нивните надворешни квалитети и сила. Ситно-гранулирани чипови на необичен начин ја refract светлината. Највредни се примероците со сино-виолетова сјај. Некои особено вредни примероци во електрична светлина даваат нијанса на сенката на морскиот бран. Најспектакуларните siltstones на црвени и виолетови нијанси се минирани во неколку наоѓалишта. Еден од нив се наоѓа во Карелија. Тука се нарекува и „силтвуд“.

Ситстолидите со темна боја или светло-сивата боја се многу почести Ситстолидите со темна боја или светло-сивата боја се многу почести. Пронајдени се кафеави, зеленикави, жолтеникави и кафеави примероци. Површинската текстура е како убава брадавица на водата.

Повеќето пенливи честички, кои во овие камења можат да бидат 30-75%, се претставени со кварц и фелдспар. Поретки се мика и други минерали. Тие се прицврстени заедно со глина или глинести карпести карпи. Glлезните нечистотии присутни кај некои од нив се одговорни за кафеави, црвеникави и жолтеникави нијанси.

Кои се својствата на овој минерал?

 • Тие имаат одлична отпорност на мраз. Не трескајте по ненадејни промени во температурата.
 • Нема опасна радиоактивност. Сите примероци, пред да влезат во градилиштата и да станат луксузна завршница, се подложени на зрачење-хигиенска проценка. Го спроведуваат специјалисти од метролошки центри и Институт за геологија.
 • Густината, измерена во g / cm3, се движи од 1,8-2,8.
 • Цврстина на Мохс во рок од 6 поени, утврдено со фактот дека тилстите камења се во можност да ја изгребат чашата.
 • Разликата во индикаторите за апсорпција на вода од тилстите камења со различно потекло и состав е 0,2-0,45%. Само сорти што не се измиваат со вода се погодни за употреба.

Опсег на примена

 • Прашината што е неопходна за изградба на патишта е трошка камен, што не носи естетска вредност.
 • Прашината од тињада, што е губење на производство на камени плочки со различна дебелина, се користи при производство на одредени видови тули и оценки на цемент.
 • Повремено, најубавите дизајни се користат за украсување простории. На пример, декорација на камини. Комбинациите од разни нијанси на силстон во внатрешноста, комбинацијата на тенки плочи од овој материјал со дрвени детали на еден од wallsидовите, изгледаат поволно. Ова ви овозможува да поставите специфичен стил за целиот дизајн на куќата. На пример, модерен мансарда или етничка.
 • Талисмани, фигурини и сувенири топки се направени од карпа за која се смета дека е украсен камен, дизајниран да ги усогласи семејните односи и да ја подобри благосостојбата на нивните сопственици.
 • Повремено, може да се види во ексклузивен накит. Во колекциите на минералошки можете да ги најдете најретките и најскапите примероци.

Кои се неповолностите на каменот?

 • Релативно висока цена на најквалитетните и спектакуларни сорти. Цената може значително да варира од повеќе од 1000 рубли за ретка колекција кабохон до 300 рубли за метар квадратен минерал што не е обработен. Зависи од својствата и квалитетите, степенот на обработка, дебелината на плочата и другите параметри.
 • Ниска отпорност на влага. Примероците што се „измиени“ од вода не се продаваат. Но, при изборот, параметрите на апсорпција на вода веднаш се разјаснуваат. Во зависност од намената за која се наменети специфични камени плочи, може да варира малку. Плочите направени за украсување на wallsидовите во внатрешноста на куќата можат да бидат малку помалку водоотпорни од оние што ќе ја покријат фасадата или патеката пред куќата.

Кои се својствата на овој минерал?
Што е карактеристично за нив?
Кои се својствата на овој минерал?
Кои се неповолностите на каменот?

Новости

Цена гидроизоляции крыши
Во-1-х, этот комплекс действий защищает сооружение от разрушительного воздействия осадков. Без гидроизоляции в строении возникают протечки (а гидроизолирующее покрытие держит воду даже при резких перепадах

Гидроизоляция пола в ванной
Процесс выполнения гидроизоляции Гидроизоляционный раствор следует наносить в 2 этапа: первый слой раствора следует нанести на пол, а через 4-6 часов второй . Как правило, выполняется она специальными

Гидроизоляционная пленка для кровли
Основные разновидности пленочных гидроизоляционных материалов Для защиты крыши от негативного воздействия влаги, могут применяться следующие виды материалов: Именно мембраны считаются оптимальным выбором

Гидроизоляция пола перед стяжкой
В повседневной жизни рано или поздно все сталкиваются с «несанкционированным» проникновением воды из или в помещения проживания. Мы топим, нас топят, или в своем доме на первом этаже появляются непредусмотренные

Гидроизоляционная пленка: Что это, какие бывают пленки, инструкция по монтажу, цены за рулон
Гидроизоляционная пленка – это материал, который используется для защиты здания от влаги, конденсата и атмосферных осадков. Позволяет существенно продлить эксплуатацию не только здания, но и его основных

Организация кровельного пирога - пароизоляция, утепление, гидроизоляция кровли
Принципиально увидеть, что, беря во внимание подобные тенденции, строй компании сразу строят новые дома с мансардой жилого плана, но и обладатели уже построенных особняков также хотят переоборудовать

Обмазочная гидроизоляция для бетона: виды, требование и применение
Задачей строительства является не просто построить здание, но и защитить поверхности от проникновения воды. Фундамент, подвал, полы, крыша всегда соприкасаются с водой. Защиты требуют не только места,

Пароизоляция и гидроизоляция: отличие и назначение
Каждому человеку хочется, чтобы условия проживания в доме были одинаково комфортны как в летний зной, так и в зимнюю стужу. Но что нужно, чтобы создать в доме благоприятную атмосферу? Конечно же, в условиях

Мастика гидроизоляционная: история появления, многообразие видов
Нет необходимости говорить, что гидроизоляция продлевает срок эксплуатации конструктивных элементов зданий и сооружений. Видов защиты от проникновения влаги большое количество. Нас же в этой статье

Гидроизоляция стен от фундамента: материалы, правила
Так как фундамент является основой всего дома, то особое внимание необходимо уделить его гидроизоляции. Она будет надежно защищать строение от попадания внутрь как грунтовых вод, так и поверхностных вод